De voordelen van vechtsport

Sinds kort hebben wij in ons assortiment het A-vechtsportmerk RDX Sports toegevoegd. Met meer dan zevenhonderd producten kunnen we een erg compleet gamma aan alles wat met vechtsport te maken heeft aanbieden. RDX, met globaal gezien over de tweehonderd miljoen klanten, staat garant voor hoogwaardige producten die betaalbaar blijven. Het assortiment kenmerkt zich niet alleen met producten voor mannen maar ook vrouwen en kids. Vooral voor kinderen is er speciale aandacht besteed aan de bokshandschoenenhoofdbescherming. Iedere boks-, MMA-, kickboks, … -fanaat zal zijn favoriete product terugvinden binnen ons gamma van RDX.

Maar waarom hebben wij gekozen om een vechtsportmerk als RDX toe te voegen aan ons gamma? Om de simpele reden dat net zoals onze fitnesstoestellen, vechtsport heel goed kan zijn voor je algemene gezondheid. Een uurtje boksen kan al snel 1000 kcal gaan verbranden.

De grootste voordelen van vechtsport voor je gezondheid

Het is een Total-Body Workout

In tegenstelling tot wat je misschien voor de hand liggend vind is elke vechtsport full-body. Bij boksen is er meer dan enkel het gooien van wat slagen. Je ‘head movement’ en voetenwerk zijn belangrijke aspecten van de sport.

  • Meer Explosiviteit

Snelheid van uitvoering zal altijd hand in hand gaan met elke sport. Je spiervezels of ook wel Muscle Fibers worden voornamelijk onderverdeeld in 2 categorieën. Fast & Slow Muscle fibers. Bij standaard kracht training wordt voornamelijk de nadrukt gelegd op de time under tension (de tijd dat je kracht uitoefent en dus je spieren onder druk staan). Deze manier van training promoot voornamelijk de slow muscle fibers.
Bij vechtsport is het net andersom met meer explosiviteit tot gevolg. Je zal niet alleen sneller reageren. Een betere startsnelheid en een hogere sprong behoren ook tot de resultaten.

  • Een goede Fatburn-workout

Zoals in het begin van dit artikel aangegeven kan je al snel tot 1000 kcal gaan verbranden met een uurtje training.
Daarboven ga je eigenlijk een body-recompostion doen. Dit houdt in dat je naast de verbranding van lichaamsvet, je spiermassa gaat inwinnen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je dieet.

  • Breng plezier in je trainingen

Niets is zo belangrijk als je motivatie als je van zin bent je levensstijl om te gooien en nog belangrijker aan te houden. Voor heel wat mensen is de fun-factor erg belangrijk. De mogelijkheden met elke vechtsport zijn eindeloos.
Je stopt nooit met leren hoor je ook vaker, elke training leer je wel iets bij. En er zijn genoeg mensen om mee te sparren.


  • Verbeterd cardiovasculair-vermogen

Of je nu op je Schwinn IC8 spinfiets springt en even in de wereld van Zwift duikt, je laat coachen met een app op je Bowflex M8 of je bokshandschoenen aantrekt en wat gaat shadowboxen. Allemaal dragen ze bij een betere conditie.

  • Verminderd stress

Elke sport draagt bij tot een ontspannen gevoel. Uit studies blijkt echter dat er bij High-Intensity trainingen van een uur of meer, heel wat extra endorfine wordt aangemaakt. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een neurotransmitter die prikkels van geluk aan je hersenen gaan geven. Dit zorgt op zijn beurt voor de verminderde aanmaakt van cortisol of ook wel het stress hormoon genoemd.

Bron vermelding:

  • Sport | Cardio & Kracht
  • Door David Danis (NRGFitness)
  •  5-2-2020